Suzuki Methode


De Japanse violist Shinichi Suzuki (1898-1998) was zich bewust van het feit dat jonge kinderen op natuurlijke wijze een taal kunnen leren. Dit lijkt misschien voor de hand te liggen, maar sommige kinderen kunnen op jonge leeftijd al twee of drie talen spreken en moeiteloos complexe grammaticale regels begrijpen. Suzuki merkte ook op dat kinderen hun taal met verschillende accenten en melodieën spreken. Hij realiseerde zich dat elk kind een buitengewoon vermogen heeft om te leren en een uitstekend gehoor heeft voor diverse klanken. Op basis hiervan ontwikkelde hij een methode waarmee kinderen op een snelle en natuurlijke manier muziek kunnen leren spelen, vergelijkbaar met hoe ze een taal leren. Deze benadering omvat altijd de betrokkenheid van een ouder.

De Suzuki Methode: Een Muzikale Ontdekkingsreis bij Muziekschool Den Haag

Bij Muziekschool Den Haag omhelzen we de filosofie van Dr. Shinichi Suzuki, die geloofde dat ‘elk kind kan leren’. De Suzuki-methode, ook bekend als de ‘moedertaalmethode’, benadert muziekonderwijs op dezelfde manier als het leren van de moedertaal.

Kenmerken Suzuki Methode:

  • Luisteren: Net zoals kinderen hun moedertaal leren door te luisteren, worden Suzuki-studenten ondergedompeld in muziek.
  • Imitatie: Door het nadoen van de leraar en andere studenten, ontwikkelen kinderen hun muzikale vaardigheden op natuurlijke wijze.
  • Herhaling: Herhaaldelijk oefenen van muziekstukken versterkt het geheugen en de vaardigheid.
  • Motivatie: De methode bevordert positieve bekrachtiging en een liefdevolle leeromgeving.
  • Ouderbetrokkenheid: Ouders spelen een actieve rol in het leerproces, net als bij de taalontwikkeling.


Onze gepassioneerde docenten zijn niet alleen meesters op hun instrument, maar ook opgeleid in de pedagogische benadering van Suzuki. Ze werken nauw samen met ouders om een ondersteunende en stimulerende omgeving te bieden waarin elk kind kan bloeien.

Start je muzikale reis met de Suzuki-methode en ontdek de vreugde van samen muziek maken in harmonie!

InschrijvenMuziekschool Den Haag Inschrijving